...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Pyry z gzikiem w rożku? - poznańska lodziarnia mówi "tak"!

Obiad w postaci lodów? To możliwe. W Poznaniu właśnie ruszyła sprzedaż lodów o smaku regionalnego przysmaku. Opinie klientów bywają skrajne, ale zainteresowanie lodami jest ogromne.

W miniony weekend poznańska lodziarnia jak zawsze zaproponowała swoim gościom nowy zestaw smakowy lodowego przysmaku. Stali bywalcy wiedzą, że właściciel Lodziarni Wroniecka 17 ma śmiałość w tworzeniu ciekawych połączeń smakowych, takich jak choćby lody na piwie. Nie byle jakim - piwo stworzone przez Browar Fortuna w wersji limitowanej, uwarzone 22 stycznia 2018 roku, leżakowane w beczkach po czerwonym winie z Château Kirwan. 

Tym razem jednak zaserwował coś, czego nie jadł  nie tylko nikt w Polsce, ale prawdopodobnie i na świecie - lody o smaku regionalnego dania, czyli pyry z gzikiem.

 

 

Zdaniem samego twórcy, Mateusza Teraszkiewicza, było to największe wyzwanie w jego dotychczasowej karierze. Podjął się go przy współpracy z założycielem Muzeum Pyry w Poznaniu,  Marcinem Lutomskim. Próby wykreowania tak niecodziennych lodów trwały pięć dni. Obejmowały poszukiwania idealnej pyry (ostatecznie padło na odmianę elfe) oraz twarogu. Oba składniki od lokalnych dostawców. Mimo najlepszego surowca, lody ziemniaczane - jak tłumaczy Mateusz Teraszkiewicz - to sprawa o tyle trudna, że bulwa jest mączna i twarda, co znacznie utrudnia uzyskanie gładkiej konsystencji, która nie odbiegałaby od innych smaków lodów, które oferuje. 

 


Na efekt końcowy Poznaniacy zareagowali w bardzo różny sposób, jednak lody wzbudziły tak dużą ciekawość, że właściciel zdecydował, że lody o smaku pyry będą częściej gościć w witrynie.Tymczasem już myśli nad kolejnym niebanalanym połączenie i zachęca swoich gości by sami podsunęli pomysły na lody, których jeszcze świat nie jadł. 

 

Źródło: Lodziarnia Wroniecka 17 

Bieżące wydanie czasopisma

Lekko i kolorowo - jesień z nowym Mistrzem Branży. Niebieski chleb, czarna beza, czekoladowa anatomia i desery ze szczawiem - to tylko niektóre smaczki, które znajdziecie na łamach jesiennego wydania.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji